WP Modelsite 2 Standaard

De Internetgroep van Amnesty heeft drie standaard modelsites gemaakt voor WordPress.

Modelsite 1 Eenvoudig – test10uitgebreide beschrijving
Dit is een eenvoudige modelsite zonder het gebruik van het rechter Zijmenu en maakt eigenlijk alleen gebruik van Pagina’s en bijvoorbeeld geen gebruik van Berichten.
Modelsite 2 Standaard – deze site
Deze modelsite maakt gebruik van het rechter Zijmenu van het thema en gebruikt naast Pagina’s ook Berichten voor het laatste Nieuws.
Modelsite 3 Fotoslider – test12 uitgebreide beschrijving
Deze modelsite toont op de startpagina een aantal foto’s van de laatste berichten. Ook worden op de startpagina de laatste 3 berichten als BLOG weergegeven. Op de overige pagina’s wordt het Zijmenu van het thema getoond. Naast Pagina’s zijn Berichten dus een belangrijk onderdeel van de site.

Alle sites zijn gemaakt met het thema Benevolent. Van het thema Benevolent is daarnaast een zogenaamd Child thema gemaakt met speciale aanpassingen gemaakt voor de Amnesty modelsite layout. Dit Child thema heet Benevolent Amnesty.

Pagina’s en navigatie
Voor deze Modelsite 2 Standaard is gekozen voor een aantal veelgebruikte standaard pagina’s en eenvoudige hoofdnavigatie. De basis pagina’s zijn Welkom, Wie zijn wij? Wat doen wij? (met een aantal subpagina’s), Nieuws, Fotoalbum en Contact met nog als subpagina Privacyverklaring. Het is natuurlijk de bedoeling de pagina’s aan te passen aan de eigen omgeving! Ook kan de navigatie daarbij aangepast worden aan de eigen behoefte. Voor de Fotoalbum zijn nog twee verschillende plugins gebruikt, nog ter keuze en voor Contact is nog een formulier plugin gebruikt.

(Nieuws) Berichten
Een verandering ten opzichte van de Modelsite 1 Eenvoudig is het gebruik van Berichten naast de standaard Pagina’s. Pagina’s zijn normaal gesproken terug te vinden in de navigatiebalk van je website. Pagina’s worden gebruikt om inhoud te publiceren zonder publicatiedatum. De inhoud van een pagina is daarmee dus niet aan een tijdstip verbonden. Met WordPress berichten kun je inhoud publiceren met een publicatiedatum. Berichten zijn dus geschikt om inhoud te publiceren die actueel en aan een bepaald tijdstip verbonden is. Zie eventueel ook: WordPress Berichten en Pagina’s: Wat is het verschil? | InterPedia. We hebben hier 3 standaard Berichten aangemaakt en in het onderdeel Nieuws gezet: Internationale Vrouwendag, Amnesty Collecte, Write for Rights.

Zijmenu rechts
Omdat er door de Nieuwsberichten meer inhoud is, is er mogelijk meer behoeft aan extra navigatie binnen de site. In deze Modelsite 2 wordt daarom nu het Zijmenu rechts gebruikt. In het Zijmenu worden verschillende mogelijkheden getoond: een afbeelding met een link naar een Bericht (widget Afbeelding), een opsomming van de laatste 3 berichten (widget Meest recente berichten), een tekst blok met linkjes naar het fotoalbum, een fotoalbum slide show (widget Photo Gallery Slideshow) en een tekst blok met b.v. Bankgegevens.

Foto’s Pagina’s
Op elke pagina is direct onder de titel een foto opgenomen met overal hetzelfde formaat. Hierbij is gekozen voor het formaat 1440 x 500 pixels. Dit is het formaat wat Amnesty NL ook veel op zijn site gebruikt. Hiermee is het eenvoudig mogelijk foto’s van recente acties ook hier te gebruiken. Eigen lokale foto’s voor eigen pagina’s zouden dezelfde grootte of dezelfde verhouding (2,880 op 1) kunnen krijgen. Als men handig is in het zelf bewerken van foto’s kan men natuurlijk ook foto’s van andere afmetingen of verhouding nemen.

Foto’s Berichten
WordPress gaat met foto’s in Berichten -helaas- anders om dan met foto’s in Pagina’s. In Nieuwsoverzichten (meerdere Berichten op een pagina) worden de foto’s opgenomen in het Bericht zelf niet getoond. Pas als één bericht wordt getoond, worden ook de foto’s weer getoond. Als een foto in het onderdeel “Uitgelichte afbeelding” wordt geselecteerd, wordt de foto weer WEL getoond bij Nieuwsoverzichten. Maar ook dan zijn er weer bijzonderheden: WordPress wil dan zelf bepalen in welke verhouding de foto getoond wordt. Grote en bredere foto’s (b.v. de 1440 x 500 pixels van de Pagina’s) worden dan aan de zijkant afgekapt en dus meer vierkanter gemaakt. Als je de verhouding van de foto’s bij de Berichten gelijk wil houden aan de foto’s op de Pagina’s is dat niet zo netjes. Uit onderzoek is gebleken dat als je de foto’s voor de Berichten precies 768 pixels breed maakt, deze in de originele verhouding getoond worden. Als je dezelfde verhouding (2,880 op 1) wilt aanhouden krijg je dus 768 x 267 pixels. Makkelijker kunnen we het helaas niet maken! Maar als je het afkappen van de foto en het tonen in een andere verhouding geen probleem vindt hoef je dit natuurlijk niet allemaal te doen.

Footer
In de footer van de site zijn een aantal gebruikelijke links naar de Amnesty site opgenomen. Ook wordt daar standaard de Laatste wijziging (automatisch via de plugin List Last Changes) getoond en wordt een Zoekfunctie op de site aangeboden (standaard widget Zoeken). De Amnesty Internetgroep banners zijn hier ook in de footer opgenomen (via widget Eigen html). Natuurlijk is men vrij om eigen keuzes voor de footer en widgets te maken.

Plugins
Plugins zijn de standaard mogelijk van WordPress om eenvoudig extra functionaliteit aan een site toe te voegen. Normaal eigenlijk altijd wel gratis beschikbaar, hoewel er ook wel betaalde of Pro versies zijn. We hebben de volgende standaard (gratis) plugins gebruikt:

 • Wordfence Security voor de beveiliging
 • All-In-One WP Migration (en de File Extention) voor de back-up
 • CB Change Mail Sender voor het aanpassen van de verzender e-mail adres (WordPress + Sitenaam).
 • Widget Context voor het eventueel tonen van de Wigets in het Zijmenu recht op een bepaalde pagina
 • List Last Changes voor de Laatste wijziging in de footer
 • WPForms Lite voor een eenvoudig contactformulier
 • Een standaard Fotoalbum, nog een keuze te maken uit:
  • NextGEN Gallery
  • Photo Gallery

Modelsite 1 Eenvoudig – test10uitgebreide beschrijving
Modelsite 2 Standaard – deze site
Modelsite 3 Fotoshow – test12 uitgebreide beschrijving
Voor meer informatie over de WordPress instellingen zie: Modelsite_1_2_en_3_WP_Instellingen.pdf.